;

sâmbătă, 1 august 2015

Auschwitz-Birkenau din Oswiecim, Polonia

          Am fost acolo. Nu stiu cum se face dar anul asta, in putinele ori cand am deschis TV-ul, am prins varii reportaje, stiri, referiri la Auschwitz. Nu ma incanta in mod deosebit sa ajung in locuri in care oamenii au suferit, nu m-am gandit la asta pana acum ceva vreme cand am fost la Sighet la inchisoare si am ramas impresionata de ce a fost si aici, la noi. Ca oamenii nu au limite in rau am stiut, stiu. Auschwitz am crezut intotdeauna ca este o "lectie" pe care trebuie sa o primeasca toata lumea pentru a nu mai lasa "cretinisme" sa se intample. Simt ca este atat de aproape de noi ceea ce s-a intamplat si posibilitatea ca un alt/nou "auschwitz" sa apara nu mi se pare de necrezut. 
           In urma cu ceva  ani am citit ceva articol al lui Elie Wiesel (un supravietuitor al Holocausului, nascut la Sighet) si mi-a ramas in minte ideea asta : "Nu vă întrebaţi unde a fost Dumnezeu la Auschwitz, întrebaţi-vă unde a fost omul! Să uiţi, să taci, să fii indiferent la cele din jurul tău, sunt unele din cele mai mari păcate."(sursa). Apoi, in urma cu alti cativa ani am auzit marturia unui satmarean care s-a nascut la Auschwitz.Te cam misca lucrurile astea.
         Asa ca mi-am dorit sa ajung la Auschwitz. Am crezut ca ajungem pe cont propriu, voiam sa vizitez si o biblioteca acolo dar la fata locului am aflat ca e mai complicat. Cum nu ma documentasem de acasa n-am avut prea mult incotro si am ales sa mergem cu "excursie", ceea ce nu m-a prea incantat.Imi place/ prefer sa ma uit la ce vreau eu decat sa imi vorbeasca un ghid necontenit.  Dar, am aflat acolo ca, daca mergi pe cont propriu, trebuie sa te inregistrezi pe site-ul muzeului, sa primesti numar de ordine si sa stabilesti in ce interval orar vei intra. N-ai ajuns, nu mai intri. Era complicat deja, timpul scurt, nu stiam cum vom prinde legaturile asa ca am optat pentru excursie cu ghid. Daca mergi pe cont propriu nu ai ghid. Era ok asta, stiam niste lucruri despre si nu simteam neaparat nevoia sa aflu  si mai multe despre atrocitatile de acolo. Dar am aflat! De indata ce am luat biletele pentru excursie, Auschwitz e la 80-90 km de Cracovia, am primit si o hartie cu regulile de vizitare. Noroc ca le-am citit "acasa" pentru ca era o regula faina de tot, ca nu poti sa intri cu o geanta mai mare de A4. Sa fim intelesi, iti punea coala peste geanta si te trimitea cu ea sa o lasi la bagaje sau la autocar, cui ii pasa, daca era mai mare. Intrarea in Muzeu e gratuita. Se face o "scanare" ca la aeroport. Am gasit masurile astea excesive dar astea sunt! Nu se intra cu mancare. Am primit casti si am pornit la drum. Ghida noastra a povestit tot felul de lucruri grele. Incredibil cata prosie si cata rautate poate sa aduca un razboi.
La Auschwitz daca ai niste notiuni despre ce s-a intamplat acolo mergi pentru impresii. Am trecut prin mai multe stari. Auschwitz este despre moarte si viata, despre umilinta si despre speranta, despre foame, despre asteptare, despre intoleranta.
          Mi s-a parut foarte mare,  am aflat incredibil de multe amanunte despre cum erau oamenii torturati, umiliti, omorati. Daca mergeti va recomand sa va luati un ghid/brosura in limba romana, costa vreo 5 zloti, cam 5 lei, l-am citit si eu in drum spre casa.
      La muzeul asta am vazut foarte multi turisti, cu sutele, probabil pentru ca suntem in plin sezon.Te misti cu viteza melcului, in general. Ghidul vorbeste in soapta ca sa nu interfereze cu ceilati. Sunt locuri unde nu e voie sa faci poze sau unde ghidul, in semn de respect pentru victime, si-a inchis microfonul.La Auschwitz am stat vreo doua ore, la Birkenau cred ca o ora. Transferul la Birkenau se face cu autocarul sau cu autobus, distanta intre ele e de cam 3 km.
In afara povestilor relatate vezi:
 -(intri pe) poarta aia de scrie in Germana "Munca te face liber"
                               
- lagarul cu "blocurile"

-o incapere imensa cu par uman (2 tone, nu au mai apucat sa il vanda) din care se faceau paturi. La "muntele"ala nu i-am facut poza.

-o incapere cu un munte de ochelari
-incapere cu cutoi de la gazul cu care ii omorau 

-o incapere cu un munte de valize

-o incapere cu un munte de perii, pieptene, cutii de crema de pantofi

- o incapere cu un munte de oale, cani....

-o incapere cu proteze

-o incapere cu un munte de pantofi

-camere de tortura
-crematoriu
-latrina
-spatii de locuit/dormit
-perete de executie, reconstituit
-camera de gazare
-niste spanzuratori sau alte instrumente de tortura
-documente
-un monument la Birkenau in memoria victimelor
- ruinele crematoriilor si a camerelor de gazare
-rampa feroviara pe care se facea lectia deportatilor
-niste placute in diferite limbri care amintesc despre ce s-a intamplat acolo

Am plecat de  acolo cu inima grea. Si gandul cu care am lasat Auschwitz in urma a fost tot acesta:"Nu vă întrebaţi unde a fost Dumnezeu la Auschwitz, întrebaţi-vă unde a fost omul! "(Elie Wiesel), ca oamenii au lasat sa se intample relele astea...


Eu recomand si vizitarea acestui lagar. Consider ca Auschwitz e o lectie de istorie de la care nimeni n-ar trebui sa lipseasca. Sunt oameni care duc flori si aprind candele/lumanari acolo.La Birkenau sunt liniile de tren cu care erau adusi in lagar.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu