;

marți, 8 aprilie 2014

Conferinta Internationala a Trainerilor Bibliotecari (Sinaia, 2014)

          Conferinta asta este despre "oameni frumosi...impreuna"! Cuvintele cheie ale acestei conferinte au fost:  indrazneste, inspira, impartaseste.
      Un eveniment profesional de inalta tinuta, ajuns la a 4-a editie, Conferinta Internationala a Bibliotecarilor Traineri a strans laolalta trainerii bibliotecari din Romania, invitati din tari implicate in programul Global libraries (Polonia, Republica Moldova si Turcia), invitati speciali, speakeri consacrati si traineri renumiti din Romania.
           De ce ne-am dus acolo? Pentru ca...simplu:

         Poate nu toata lumea stie dar am simtit acolo ca bibliotecarii traineri sunt super eroi :), ei au adus o noua dimensiune in bibliotecile publice, au adus plus valoare prin Centrele de formare instituite in fiecare biblioteca judeteana din Romania si, totodata, au pus umarul  pentru a face din biblioteca un spatiu de invatare pe tot parcursul vietii. 
           La ora bilantului s-a vorbit despre realizari, rezultate, sustenabilitate. Anul 2013 a fost unul bun pentru training in bibliotecile publice din Romania... trainerii bibliotecari au adus schimbarea in comunitati mari sau mici. Cursuri noi livrate in toata tara, proiecte extraordinare, beneficiari directi si indirecti, atitudini generate prin training.
       Ce se mai poarta in trainingul prin biblioteci? Zic la intamplare: Bune maniere pentru adolescenti, Prim ajutor, Teatru-lectura, Atelier de origami, Comunicare, Educatie non formala, Web 2.0, Povestiri digitale, Cum sa folosesc un e-reader?, e.t.c.



       Trainerii sunt creativi, simt pulsul comunitatii lor si vin in intampinarea nevoilor utilizatorilor. Oameni buni, mergeti la biblioteca, ceva frumos va asteapta cu siguranta acolo!
      Biblioteca -spatiu de invatare pe tot parcursul vietii- a devenit un loc de dezvoltare personala. "Se poarta" multe lucruri...incluziune sociala, incluziune digitala, dezvoltare de abilitati si de competente, activitati pentru toate categoriile de varsta, biblioteca NU mai INSEAMNA "doar carti".
        Invitati speciali care au impartasit din secretele lor cu marinimie, 
  • Florentina Iusco -Retorica discursului in training
  • Andrei Popescu - Erasmus +
  • Irinuca Vaduva - E-bibliotecar, aptitudini pentru bibliotecarul modern
  • Oana Filip -Industriile creative si servicii noi de biblioteca
  • Alin Grecu -Pilotarea in training
  • Andrei Popescu - Metode de invatare non formala
  • Teodora Migdalovici - Branding personal. Biblioteca intre inspiratie si comunitate
  • Liliana Stamate - Biblioteca publica, spatiu de invatare pe tot parcursul vietii
  • Paul Olteanu - Tehnici de public speaking
  • Mihai Cojocaru - Team building. Ritm si echilibru in nonverbal
  • Nicu Scorus - Platforme e-learning. Moodle
  • Daniela Draghici - Advocacy pentru biblioteci
  • Andy Szekely - Cum sa prezinti idei oamenilor sceptici pentru a-i convinge sa utilizeze serviciile bibliotecii.
    Oameni frumosi care au inspirat si au motivat auditoriul. Le multumesc.  
         Dar, asa cum stiti deja, conferinta e a trainerilor bibliotecari. Asadar au avut si ei momentele lor de glorie, prin metode inedite si foarte creative au fost prezentate rezultatele pe regiuni. Bloody amazing! :D Trust me.




      Totodata, a avut loc premierea bibliotecarilor care s-au inscris la cel putin una din categoriile concursului, si, in aplauzele voastre, dati-mi voie sa ii mai felicit o data pe toti candidatii, care sunt minunati.
      Si pentru ca a fost competitie, "oscarurile" au mers catre: 
 
   BIBLIOTECARUL TRAINER AL ANULUI 2013:
Liliana Stamate, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman”  Constanța

 si Margareta Tătăruș, Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea (imi da ceva eroare la incarcare dar il puteti vedea aici).
  
     CEL MAI BUN BIBLIOTECAR LOCAL 
Alina Ocheană, Biblioteca Municipală Medgidia, Filiala Nord, Jud. Constanța  (imi da ceva eroare la incarcarea filmului dar il puteti vedea aici ).

       BIBLIOTECA/BIBLIOTECARUL CU CEL MAI MARE NUMĂR DE BENEFICIARI INSTRUIȚI ÎN CURSURI DE FORMARE ÎN ANUL 2013 
      Centrul de Formare al Bibliotecii Județene „Costache Sturdza” Bacău 

      CEL MAI INTERESANT CURS NOU – DEZVOLTAT ȘI LIVRAT ÎN ANUL 2013
Felicitas Farcas Lohan, Biblioteca Comunală „Ioan Duma” Faraoani, Jud. Bacău   - Curs de legumicultura cu rezultate impresionante!
 http://www.youtube.com/watch?v=xPyO_gv1Rgk,  aceeasi eroare, nu gaseste viodeoclipul dar il vedeti aici.
Mai multe detalii despre acest conferinta, despre concurs, despre filmele castigatoare le puteti gasi aici.

       Pe scurt despre asta a fost vorba la conferinta. Tranfer de inovatie. Metode noi. Despre ce efervescenta am simtit acolo, energie, despre interactivitate, despre conectare, despre povesti de succes, despre idei de noi parteneriate, despre creativitate, despre oameni frumosi impreuna...
      Sper doar ca "sfarsitul nu-i aici" si ca ceea ce Biblionet a inceput... sa transforme bibliotecile publice in centre de invatare pe tot parcursul vietii, sa schimbe perceptia oamenilor despre biblioteci (care sunt pentru oameni :)  ) ca fiind o institutie care promovaza cunoasterea si invatarea...sper: sa continue!
         Organizatorii acestui eveniment, Biblionet si Grupul de Lucru pe training va multumesc fiecaruia pentru contributia pe care ati adus-o pentru ca editia a 4-a a Conferintei Internationale a Trainerilor sa straluceasca. Sunteti minunati!


PS:
Si tortul a fost delicios :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu