;

marți, 11 martie 2014

Cetatea Suomenlinna, Helsinki

          Se zice ca daca ajungi la Helsinki trebuie sa vezi si Cetatea Suomenlinna de la malul marii, un muzeu in aer liber, declarata monument UNESCO in 1991.

         "Aceasta cetate magnifica construita in a doua jumatate a secolului 18 pe un grup de insule, situat la intrarea in portul din Helsinki, este un exemplu unic de arhitectura militara europeana. Unul dintre principalele motive pentru construirea acesteia a fost de a ajuta Suedia sa se opuna ambitiilor Rusiei de a ajunge si a cuceri tarmul de est al Marii Baltice. Situata pe sase insule apropiate de Helsinki, Suomenlinna este un punct de reper celebru si una dintre cele mai mari si mai puternice fortarete pe mare din lume. Istoria sa este strans legata de cea a Finlandei si intreaga regiune baltica." (Rusia, Suedia si Finlanda) Text luat de aici : http://www.infoturism.ro/atractii-turistice/top-10-atractii-turistice-in-finlanda/

Asa ca am luat feribotul  din piata centrala (Market Place)si am plecat pe insula :), apa marii era inghetata, batea un vant :) :D dar am preferat sa stau pe punte si sa ma bucur de priveliste. 
          Locul este pitoresc, vara cred ca e si mai si, lumea iese la picnic, la baie. Alei pietruite, carari de pamant, si mare :), zidurile cetatii, ancore, monumente, obuziere si alte tunuri... Senzatie minunata de fericire. Mi-ar fi placut sa ma dau cu bicicleta pe acolo.
          Cetatea este locuita de 850 de oameni, sunt mai multe muzee, am vrut sa merg la muzeul jucariilor dar nu era deschis. Exista o biserica faina, biblioteca, mai multe muzee, birturi, aprozar, magazin de suveniruri,  punct de informare turistica, harti gratuite in cel putin cinci limbi...

 








:) so, daca se iveste ocazia nu ratati cetatea Suomenlinna, ca prea e frumos acolo! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu