;

duminică, 4 martie 2012

Xenofob, sovin, extremist?

         Mda. daca stau sa ma gandesc bine nu-s nici extremist, nici xenofob, nici sovin. am avut de cand ma stiu prieteni, cunostinte maghiari si lucrul asta nu m-a deranjat in vreun fel.  ba dimpotriva, am apreciat ca sunt parca mai parolisti sau poate am intalnit eu exceptiile.
          In urma cu ceva vreme am auzit o stire cum ca : la inaugurarea unei case de cultura la Covasna s-a taiat o panglica romano-maghiara... Apoi na, l-am auzit si pe primar cand a zis ca nu considera ca a facut ceva gresit. Dom`le, nici eu nu consider ca ai gresit, consider ca ai comis o ilegalitate, ca ai incalcat legea adica. Mai grav decat o greseala.  Mie nu mi se pare OK sa tai tu, primarul, o panglica cu steagul Ungariei in Romania. Unde se mai poate intampla asa ceva, in ce tara? 
          Nu stiu care e procedura, dar consider ca ar fi trebuit sa fie demis dar in Romania legea "e mai dreapta" pentru unii, si vede-se ca UDMR-ul face ce vrea pentru ca "e un partener serios". Am cautat pe net si am gasit un articol despre asta aici
         De fapt eu m-am enervat cand am auzit ca UDMR-ul cere ca la Universitatea din Targu Mures, Specializarea Medicina sa se faca cursurile in limba maghiara, stagiile de practica tot in limba maghiara, s.a.md. ...  in maghiara! Io mai mare tampenie nu stiu daca am mai auzit dar eu am auzul slab. Se pare. 
          Pana la urma pentru cine pregateste statul roman viitorii medici? Pentru Ungaria? Nu, zau, nu inteleg, ca pentru Romania daca i-ar pregati s-ar preda romaneste! Eu - pacient roman, sa merg cu dictionarul sa ne intelegem? Daca nimeresc la un specialist din asta cum ne intelegem?  Cum facem? Sau va face statul niste cursuri optional-obligatorii de limba maghiara pentru viitorii pacienti? 
         Draga UDMR, lamureste-ti oamenii sa mearga in Ungaria la facultate. 
         Sper ca aceste doua exemple sa mai enerveze si pe altii. Romani. Oameni care pana acum au stat linistiti acasa si n-au mers la vot sa inteleaga ca daca participa la vot romanii, UDMR-ul nu mai trece pragul de 5 la suta sau cat mai o fi pragul acum, dupa ultimul recensamant.  
       

8 comentarii:

  1. Mda, si pe mine ma exaspereaza lipsa de personalitate a poporului roman. Din pacate nu vad solutii.

    RăspundețiȘtergere
  2. stiu si eu ce solutii... Pentru romani sa mearga la vot. sa voteze romaneste. si alta solutie...sa nu-i mai ia la guvernare pentru ca ei cad mereu in picioare.

    RăspundețiȘtergere
  3. "Dom`le, nici eu nu consider că ai greşit, consider că ai comis o ilegalitate, că ai încălcat legea adică".
    Întrebare: ce lege din România (sau de aiurea) prevede coloritul şi, eventual, dimensiunile, respectiv celelalte caracteristici pe care trebuie să le aibă o panglică inaugurală??!

    "Nu ştiu care e procedura, dar consider că [...]"
    Vezi... asta e boala românilor. Nu ştiu despre ce vorbesc, dar se bagă în seamă. No offense! Bine spunea Caragiale: "Cel mai greu lucru pentru un român care ştie citi e să nu scrie"!
    Omul ăla, polgarmester, chiar n-a greşit cu nimic! Doar noi, în stupizenia noastră greşim! Se mai sesiza cineva dacă panglica era în culorile SUA sau... Tadjikistanului??! Dă-mi voie să cred că nu! La fel cum nu s-ar fi sesizat dacă în locul unui maghiar era un etnic german sau ţigan care folosea o panglică în culorile reprezentative ale etniei sale!
    Oamenii ăia au tot dreptul să folosească culorile care-i reprezintă! Plus că sunt cu ceva mai deştepţi decât noi! Toată lumea se lamentează că se foloseşte drapelul Ungariei. (Exemplu de diletantism jurnalistic: http://www.realitatea.net/drapelul-ungariei-arborat-pe-o-primarie-din-harghita_895544.html) FALS! DRAPELUL DE STAT al Ungariei, OFICIAL, e compus din culorile roşu-alb-verde dispuse pe orizontală CU O STEMĂ ÎN CENTRU!!! Orice altfel de reprezentare NU SEMNIFICĂ DRAPELUL DE STAT al Ungariei!!! Simplul drapel în culorile ROŞU-ALB-VERDE pe orizontală este adoptat, SIMBOLIC, ca DRAPELUL MAGHIARILOR DE PRETUTINDENI! El NU are caracter oficial, fiind doar o formă de expresie a identităţii etnice! Prin urmare... care e problema? Sau, mai corect, la cine e problema??! Cine îi opreşte pe români, de pildă, pentru a nu fi acuzaţi, în diaspora, că proliferează ilegal însemne oficiale, să adopte ca drapel al românilor de pretutindeni un steag în culorile albastru-galben-roşu dispuse pe orizontală, aşa cum, de pildă, era la 1918, nu pe verticală precum e acum??! Îţi voi răspunde tot eu cine, adică ce îi opreşte să facă asta: propria limitare şi propria orbire!

    Aşa că mai gândeşte-te, rogu-te, o dată sau de două ori înainte de a afirma că nu eşti şovin, extremist. Sau dacă într-adevăr nu vrei să treci drept o astfel de persoană, atunci mai bine documentează-te înainte de a-ţi exprima o opinie, cu atât mai mult una acuzatoare la adresa unei/nor persoane care, în fapt şi în drept, NU au încălcat CU NIMIC LEGEA ROMÂNĂ în privinţa însemnelor de stat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cetatene`
      eu nu cred ca este legal. nu stiu ce lege, las juristii sa gaseasca. Nu cred ca CONSTITUTIA ROMANIEI aproba aastfel de gesturi. Moral nu este, sub nicio forma. Sa faci ceva pe bani publici, din ROMANIA si sa pui steagul (chiar si simbolic)Ungariei? (ca, la o adica si panglica cu steagul Romaniei e tot simbolica). Nu, nu e moral. Daca ii vezi mai destepti... e parerea ta. Eu as zice altfel. Apoi, eu cred ca s-ar fi sesizat lumea oricare ar fi fost drapelul, dar cum se face ca in toate "exemplele de diletantism jurnalistic" e implicat drapelul maghiar? Ciudata coincidenta.
      Ce expresie a identitatii etnice trebuia exprimata la inaugurarea unei institutii publice, facuta pe bani publici in/din Romania?
      Eu sunt ROMAN. Gandesc romaneste. Daca trebuie sa fiu catalogat drept sovin, extremist ca urmare a actiunilor pe acare anumiti etnici, de fiecare data aceiasi, le fac...asta este.
      As dori sa stiu in ce tara a mai taiat minoritatea panglica cu steagul Ungariei (simbolic), tot pentru exprimarea identitatii etnice desigur. Astept informatii bine documentate. Ziua buna.

      Ștergere
    2. 1. Tu poţi continua să nu crezi că este legal, dar asta nu înseamnă că e ilegal!
      2. Constituţia României garantează dreptul minorităţilor etnice la păstrarea şi afirmarea identităţii lor naţionale.
      3. Moral...??! Ce-i aia??! Chiar eşti naiv(ă)!
      4. Toate exemplele de "diletantism jurnalistic" tratează invariabil şi exclusiv subiectul însemnelor ungare/maghiare fiindcă e singurul care, prin sensibilitatea sa, face rating. Du-te în zona Sibiului să vezi în multe locuri la loc de cinste drapelul Germaniei. Nu am auzit să se fi inflamat nimeni din această cauză.
      5. Păi despre ce insituţie publică vorbim? Un centru CULTURAL. Ce este un centru cultural dacă nu un spaţiu prin excelenţă de exprimare a unei identităţi spirituale, naionale etc.?! Cine sunt beneficiarii lui dacă nu membrii comunităţii? Sau crezi că dacă statul român a investit într-o astfel de instituţie într-o localitate cu populaţie covârşitor de etnie maghiară, atunci în centrul respectiv cultural se va recita doar Eminescu, se va cânta doar din Ciprian Porumbescu şi George Enescu şi se va juca doar Caragiale??!
      6. Tu eşti român(că). Nu asta e problema în ce te priveşte. Problema ta e că mai există şi maghiari care nu vor să fie şi ei români şi preferă să rămână maghiari, aşa cum ţiganii vor să fie ţigani, ucrainenii să fie ucraineni ş.a.m.d.
      7. În orice ţară unde există comunitate sau diasporă maghiară: din România, Serbia (Voivodina), Ucraina (zona raioanelor Mukacevo, Beregovo, Ujgorod din regiunea Transcarpatia), Slovacia şi până în Austria sau chiar SUA! Şi asta pentru că propriul cult pentru însemnele naţionale e mai puternic chiar şi decât al americanilor pentru ale lor!

      Ștergere
  4. Cetatene`, bine ai revenit la mine ACASA. Am rugamintea ca, daca mai vii, si simti nevoia sa intri in dialog sa faci referire la text si nu sa emiti judecati de valoare la adresa mea. Daca poti. Multumesc.
    Apoi, clar, noi n-o sa ne punem de acord si nici
    n-as vrea. Pot sa accept diversitatea culturala si pareri contrare daca sunt sustinute de tonul adecvat.
    Punctul 5, vorbim despre o institutie publica. Nu stiu ce te mira asa de tare. Nu ma intereseaza ce fel de activitati culturale se vor desfasura acolo. M-ar interesa daca ar avea caracter discriminatoriu pentru tigani, svabi si ...a da, ROMANI. In rest, sa se culturalizeze frate, ca de-aia le-a facut centru cultural!
    6. Nu stiu daca ai identificat bine problema. Pe mine faptul ca isi doresc sa fie maghiari nu ma incurca/ajuta la absolut nimic. Ma mira anumite privilegii pe care le obtin datorita faptului ca intotdeauna se aliaza cu cei de la putere si de aceea ziceam de pragul electoral. Nu l-ar atinge daca romanii s-ar duce la vot, parerea mea. Ma deranjeaza ideea ca studentii sa fie pregatiti in limba maghiara si apoi sa plece in Ungaria ca aici nu s-ar descurca, limba romana e grea, din pacate pentru multi dintre ei, si ziceam/ma gandeam ca e un efort inutil pentru statul roman sa scolarizeze studenti care vor sa profeseze altundeva, din cate stiu eu costa destul de mult un student. Adica statul plateste.
    Daca ai si un link pentru punctul 7 tare m-as bucura. Sincer m-as linisti! As crede altceva, tot nu pozitiv dar altceva.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu cred că în comentariul precedent am făcut aprecieri la adresa afirmaţiilor tale anterioare pe care le-am sistematizat numerotându-le. Singura aşa-zisă judecată de valoare la adresa ta, ca persoană, a fost aprecierea că ai fi naiv(ă) invocând (i)moralitatea.
    Fireşte, nici eu nu aş fi de acord cu vreo formă de discriminare. Doar ca s-a pierdut sensul iniţial al discuţiei, ăla cu panglica. A cărei idee era dacă are sau nu temei juridic. NU ARE, punct! Nu contează în ce culori e panglica aia, că e roş-alb-verde, lila sau roz bombon! Adică nu are relevanţă/nu implică responsabilitate juridică.
    Iar eu consider că am identificat corect problema, chiar dacă nu am nuanţat-o/explicitat-o suficient! Şi ce numeşti tu privilegii, sunt, în limbaj de specialitate, drepturi! Faptul că maghiarii speculează absenteismul electoral al cetăţenilor români e o chestiune care, teoretic, trebuie admirată, nu hulită! Revoltă-te la adresa absenteismului la vot, nu la adresa modului de manifestare a maghiarilor, mod pe care l-au dobândit şi îl exercită legal. Revolta ta e alimentată de sentimente inoculate în devenire istorică, dar nu e justificată juridic.
    Dacă te deranjează ca studenţii să fie pregătiţi în limba maghiară şi apoi să plece în Ungaria, nu te deranjează cel puţin în egală măsură plecarea în străinătate a celor pregătiţi în limba română??! De ce disjungi problema funcţie de limba de predare??!
    Din partea mea, să studieze în ce limbă vor! Cu ceea ce sunt de acord e că statul, prin instituţiile sale de învăţământ, ar trebui să fie mai ferm în dobândirea competenţei lingvistice în privinţa limbii de stat, adică a limbii române. E admisibil să nu cunoşti, să nu foloseşti limba de stat. Ok, dar cu condiţia de a nu ocupa funcţii care presupun interacţiunea cu cetăţenii. Într-un astfel de caz, devine inadmisibil să nu cunoşti la un nivel optim limba română! Indiferent de naţionalitate!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cetatene`, ma refeream la ambele comentarii. eu nu ma pot revolta asa la comanda. adica lucrurile care ma sacaie pe mine, tu nici nu le-ai observa si viceversa. da, eu nu pot sa admir pe cineva prin comparatie. faptul ca sunt uniti nu ii face si de admirat.
    da, ma deranjeaza problema oamenilor instruiti care pleaca in strainatate. ziceam aici despre astia pentru ca e evident ca piata locurilor de munca nu poate acoperi atatea locuri numai pentru vorbitori de maghiara. parerea mea.
    Daca ai chef citeste aici http://www.realitatea.net/kelemen-hunor-vrea-invatamant-in-limba-maghiara-la-universitatea-de-medicina_917079.html si-or mai fi si alte declaratii, nu stiu.

    RăspundețiȘtergere