;

vineri, 14 decembrie 2012

Conferinţa Internaţională a Bibliotecarilor Traineri (Predeal, 2012)

       În perioada 11-12 decembrie 2012 a avut loc la Predeal a 2-a Conferinţă Internaţională a Bibliotecarilor Traineri organizată de Fundaţia IREX şi Grupul de lucru peTraining (GLT). Ne-am reîntâlnit cu emoţie peste 75 de traineri din bibliotecile publice româneşti, invitati din Botswana, Polonia, Republica Moldova, Ucraina, SUA, directori de bibllioteci şi alti invitati speciali. 
         Agenda  a fost plină si foarte interesantă. Darea de seamă a activităţii naţionale de training a arătat încă o dată cât de importantă este comunitatea noastră. Mii de bibliotecari au beneficiat de cursuri de formare profesională prin intermediul programului Biblionet - Lumea in biblioteca mea şi alte mii de persoane din România au participat la cursuri şi activităţi de formare puse la cale tot de trainerii bibliotecari.
         Trei beneficiari direcţi ai activităţilor organizate de biblioteci locale (Mediaş, Năruja, Vama Buzăului) ne-au împărtăşit ce a însemnat pentru ei contactul cu biblioteca reinventată. Serviciile noi pe care le oferă azi biblioteca ajută oamenii să comunice mai uşor unii cu alţii, să-şi dezvolte abilităţi, să găsească sprijin şi recunoaşterea valorii. Poveştile acestor oameni şi ale bibliotecarelor care i-au instruit ne-au emoţionat şi ne-au demonstrat încă o dată că „omul sfinţeşte locul”. 
         Poveştile de succes ale bibliotecarilor traineri români i-au impresionat şi pe invitaţii străini prezenţi la această conferinţă. Delegaţiile din partea programelor „surori” ale Biblionetului ne-au împărtăşit modelele şi experienţele lor în implementarea programelor naţionale. Botwana, Bulgaria, Polonia, Ucraina sunt ţări în care programul se derulează deja de câţiva ani, dar Republica Moldova este abia la început de drum si sperăm că participarea la conferinţă le-a oferit celor din Moldova ocazia de a trasa nişte repere care să le facă drumul mai uşor.
         Speed training-urile le-au oferit trainerilor posibilitatea de a-şi îmbunătăţi abilităţile, de a conştientiza gradul de maturizare profesională atins, de a împărtăşi experienţa dobândită în sălile de curs şi de a învăţa lucruri noi. Ne-am bucurat sa ii avem alaturi pe trainerii Nicu Zegheanu, Bogdan Grigore, Melinda Bedo, Ovidiu Ana.
         Târgul de idei organizat în cadrul conferinţei a scos la iveală bijuteriile ieşite din mâinile bibliotecarilor traineri. Fiecare regiune a venit cu cele mai de succes cursuri şi cele mai frumoase şi bine realizate materiale de promovare (unii chiar cu adevărate show-uri :D – vezi regiunea de centru, alţii cu teste de răbdare şi atenţie+ – regiunea de sud). Târgul de idei a constituit de fapt ocazia de a inventaria calităţile necesare în activitatea de training: profesionalism, inovaţie, curiozitate, creativitate, pasiune, implicare, bună dispoziţie...
         A doua zi a conferinţei ne-a oferit şansa de a ne informa asupra oportunităţilor de finanţare existente pentru biblioteci. Expertiza celor care au aplicat deja în aceste proiecte a fost de nepreţuit.
Apoi au urmat sesiunile de discuţii pe teme propuse de participanţi, care au adus clarificările necesare în diverse teme de interes pentru traineri: autorizarea cursurilor, finanţările externe (internaţionale), criterii pentru Premiul„Trainerul anului”, TIBRO (Tineri Bibliotecari din Romania), bibliotecar-trainer versus trainer-bibliotecar, si nu in ultimul rand  Webinar-ul ca metodă de training (va rog, adica nu, INSIST sa intrati pe site-ul www.webjunction.org aveti acces la niste webinarii si la foarte multe multe resurse utile pentru bibliotecari).
          Conferinţa s-a încheiat într-o notă de optimism. Sper ca toti participanţii s-au simţit bine şi au învăţat lucruri noi. Ne aşteptăm la replicarea ideilor bune prezentate la Conferinţă, dar şi la dezvoltarea altora chiar mai valoroase şi mai interesante pe viitor.
         Bibliotecile şi centrele de training din biblioteci îşi ating scopul de a pătrunde adânc în conştiinţa publicului şi de a dovedi prin activităţi sustenabile rolul şi locul lor în comunitate.
         Şi, pentru că orice sfârşit este un nou început, am plecat de la Conferinţă cu promisiunea că anul viitor va fi şi mai bun. Am învăţat (sau ne-am reamintit)  că e nevoie de pasiune şi dăruire, dar şi că eforturile merită să fie făcute. Satisfacţia şi împlinirea pe care ţi le dăruiesc oamenii fericiţi din jurul tău îţi dau puterea să faci tot mai multe lucruri frumoase.
       Multumim echipei IREX, fara voi acest eveniment profesional nu ar fi existat. Până la următoarea conferinţă le urăm tuturor trainerilor bibliotecari din România spor la lucru şi idei de aur. 
                                                                      Cu drag, trainerii de la Satu Mare


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu