;

marți, 11 august 2015

Muntii Apuseni, Traseu Glavoi-Cheile Galbenei

          Oooo, daaa! Asta e un traseu tare fain, musai sa il faci de ajungi in Padis/Glavoi. Asa cum scrie si pe poza, traseu dificil.Pe poza daca dai click se vede mai mare. Mie nu mi s-a parut atat de dificil, doar lung. Da, sunt portiuni cu lanturi, stai in maini, te prinzi de un fir de iarba dar nu e dificil :) Dificil e pentru copii, mai ales in chei, acolo da, si cand treci la izbuc.
         Traseul e fain, sunt doua feluri in care poti sa faci traseul asta din Glavoi, unul conform fototgrafiei (pentru asta pornesti din dreptul izvorului de langa parau, in sus pe marcaj punct galben. Sigur ca nu am facut asa traseul, nici n-am intrebat pe nimeni am mers pe traseu pe punct galben de unde il vazusem cu o zi inainte, deci invers, de la Salvamont, pe drum forestier tot inainte vreo 15 minute si am coborat la intersectie pe traseu (adica am pornit catre avenul Bortig-Izbucul Galbenei -Cheile Galbenei-Poiana Florilor-FoculViu-Piatra Galbenei-Glavoi), ceea ce NU E BINE DOM`LE, explicau unii pe traseu, ca mai mult urci si vai si of! :) 
Drum prin padure, frumos,

 fragute, bolovani, frunzis, flori, paianjeni cu oua pe ei, asa scarbosi nu am mai vazut de mult,abrupt, salbatic, fluturi, siii Avenul Bortig :
 de aici catre Izbucul Galbenei

            Drumul asta e tare fain, pana la chei, un pic de lanturi dar nu e mare lucru, zic eu. Apoi am intrat in chei. Apa nu era mare. Si cheile sunt tare faine. Aici tre sa fii atent bine, ca aluneci ca naiba pe pietrele ude. Te tii  de cabluri, de fierele alea, te folosesti de scarite si treci  printr-un horn, asta mi s-a parut mai solicitant, ca il urcai in maini, nu stiu cat biruie copiii si erau destui cu copii care erau cam in prag de panica acolo.
Cheile is chiar faine de tot :D. Am iesit din chei si am trecut prin Poiana Florilor. Acum ca m-am uitat la poze iar, sunt solicitante cheile pentru cine nu are oleaca de conditie fizica. Pe parinti eu i-am sfatuit la fata locului sa treaca pe jos prin apa, pe pietre cu copiii. Lanturile sunt destul de inalte, pentru unu mai scund care sta atarnat si umbla in maini pe el cred ca nu prea e distractiv. Am nimerit intr-un zmeuris si am mancat cu nemiluita.Deja faceam mofturi, le cautam pe alea mari cat portocalele ;)


Apoi am mers catre Pestre Focul Viu, aici e ghetarul pe care daca il prinzi la ora 12 bate soarele pe el si straluceste nu stiu cum (noi am ajuns dupa-masa:). Am mai vazut ghetarul cu ani in urma, e frumos si cand bate soarele pe el.Apoi am facut o deviatie catre Piatra Galbenei, un punct fain de belvedere. 

Era cam innorat, n-am stat mult. Apoi a inceput ploaia. Cand ploua in Padis... Doamne fere„! A dat si grindina. 
 40 de minute a durat ploaia, curgea, ploua cu galeata. Cand am ajuns la cort Glavoiul era ud :)))) dar lumea era  vesela, ca dupa ploaie :)
In concluzie... RECOMAND acest traseu, e prea fain ca sa nu il faci.
PS: De esti  cu masina si vrei sa vezi numai cheile poti lasa masina langa chei, pe drumul ce vine dinspre Arieseni. Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu