;

joi, 29 noiembrie 2012

Votez DA pentru pentru Siguranta Rutiera :)

             Acum cativa ani, intr-o zi de toamna, veneam cu un microbus de la Oradea, era cam ora sapte seara... Intuneric, deci. La intrare in Satu Mare, n-aveam viteza, microbusul a lovit un biciclist care a venit pe contrasens. Mortal. Stateam pe scaunul din spatele soferului. Am auzit un zgomot interesant, mi s-a parut ca zboara cioburi prin masina si m-am scufundat in scaun ca sa nu imi intre cioburi in ochi (nu zburau cioburi)! S-apoi l-am auzit pe sofer: “na, l-am omorat! Haideti sa vedeti!” … Come on, ce sa vad? cum adica l-ai omorat? Acela a fost momentul in care mi-am dat seama cat de fragil e omul. Ce se aude si ce se intampla, de fapt...in  cateva secunde? Tragic. Trist. Omul n-avea vesta reflectorizanta. Nici ochi de pisica. Nici lanterna. Nici 7 vieti. Nici zile n-a mai avut, din pacate. RIP.
             Accidente cu victime se intampla in fiecare zi.  Suntem martori directi sau indirect... sau in direct, televiziunea si presa scrisa parca traieste din asta.  Sunt de acord ca aceste lucruri trebuie semnalate dar nu impinse la extrem. Unii invata din semnale de alarma, altii numai pe pielea lor!      
         Cred ca siguranta rutiera ar trebui sa fie un aspect de interes pentru toti cetatenii si salut initiativa lansata de http://www.michelin.ro de a implica mai multi boggeri intr-o campanie menita sa traga un semnal de alarma in ceea ce priveste siguranta rutiera. 
           Statisticile pe anul 2011 zic ca 9%  din accidentele rutiere produse in anul 2011 în România au implicat motociclisti, iar peste 59% dintre acestea s-au petrecut din vina celor ce conduceau autovehicule. În urma tuturor acestora, peste 2012 de persoane au murit și aproape 8730 au fost rănite.  Nu ti se pare cam mult?
          Cauzele accidentelor  auto: 58% conducătorii auto, 23% pietonii, 9% motocicliștii, 10% altele. In urma acestor accidente au rezultat: 843 de răniți –  necordare de prioritate, 1733 răniti – viteză, 1869  de răniți –  indisciplina pietonilor. 
            Adica, altfel zis... accidentele se-ntampla si pentru ca sunt oameni sau masini care circula pe mijlocul drumului, cu viteza mare, trec de pe o banda pe alta fara sa semnalizeze, n-aprind farurile cand trebuie, masinile nu respecta normele de functionare, n-au frane, cauciucuri... Ma rog, inconstienti. Semafoare insuficiente.Drumuri proaste.
          Apoi, pietonii se plimba pe zebra, ca li se cuvine – is pe zebra, ce naiba! (la astia de se plimba pe zebra eu le zic zebrelitici, ca sa-mi mai treaca "supararea" cat timp astept sa traverseze :) ) sau, mai rau, trec prin locuri nemarcate, zbang iti sare unu pe capota cand ti-i lumea mai draga!!! 
          Apoi... unii soferi, mi-ar fi placut ca aceasta statistica sa releve si cati soferi erau beti dintre cei implicati in accidente! Parerea mea este ca multi. Asa ca mie mi-ar placea sa existe o lege potrivit careia daca te prinde cu ceva alcool la bord sa iti ia carnetul. Scurt. Pe trei ani sa zicem. Sau mai multi, de ce nu?
          Apoi scoala de soferi... nu mai stiu cate ore de conducere am facut dar zic cu mana pe inima ca n-au fost suficiente! (In primul rand pentru ca instructorul meu era foarte aglomerat, asa ca ora incepea pe la si 10 si se termina la fara zece! Adica... da, ora! La un calcul simplu, cam am facut jumate+1 din cat trebuia. Plus ca ultimele trei ore nu le-am facut "ca o sa le fac dupa ce imi pic testarea"! Hello?! Cine ii pune pe astia instructori? Vorbim despre siguranta rutiera? Apoi da, ar trebui instructorii astia sa fie responsabili. Toti. 
           Oricum, mie mi-a zis instructorul ca n-o sa imi iau carnetul niciodata, in ziua examenului, si l-am luat din prima. Mda, chestie de noroc, cu siguranta, ca nu eram eu de iesit pe sosele chiar atunci, imi amintesc ca dupa ce am luat punctele era un talmes-balmes in capul meu, stateam pe o bordura si vorbeam la telefon...cum se face intoarcerea din trei miscari? Unde-i butonul de dezaburire? Cum se ...?dupa ce cu o zi inainte am stat in poligon vreo trei ore cu frate-meu :).
           Mda, mi-ar placea sa se faca cu adevarat educatie rutiera pentru cei mici inca din clasele primare. Ce o fi rau sa stii niste coduri si semne internationale, niste reguli elementare care iti pot salva viata? Si, pentru copii astea se pot face fain, cu jocuri, cu concursuri, interactiv, daaaa mi-ar placea sa vad o campanie din asta!
      PS:     Vine iarna. Gasiti  pe http://www.promoanvelope.ro informatii pretioase despre anvelopele de iarna si despre cum se conduce iarna! Poate nici instructorul vostru n-a avut timp sa va explice si asta!
         Drum bun s-aveti! Fiti prudenti, ingaduitori si respectati viteza legala! 

2 comentarii: