;

miercuri, 7 noiembrie 2012

Procrastinare sau cum sa castigi timp, sa fii eficient si sa te vindeci de delasare?

        Cartea asta Procrastinarea de dr. in psihologie Piers Steel(ditura Litera, 2012) a aparut tam-nesam la noi acasa. Hocus-pocus, cartea ;)! Am vazut mai intai titlul si am crezut ca are legatura cu religia, scuzata-mi fie ignoranta, daaaar nu! Am aflat de pe coperta ca procrastinare inseamna amanarea unei actiuni, adica a tergiversa lucrurile, de a ne gasi 1000 de pretexte pentru a nu ne apuca inca, a nu termina sau a amana pana in ultima clipa. Cartea se adreseaza celor ce s-au saturat sa amane lucrurile, celor ce spun ca de maine vor face tot ce isi propun. 
        Apoi, cartea e interesanta si asa am aflat ca sunt si procrastinator:). Ma rog, nu o faza grava, sper. Exista un curent, trend. Un sfert din populata lumii sufera de procrastinare, unii (ca mine) habar n-aveau :D, exista grupuri de suport (anonime-ca pentru alcoolici :D), forumuri unde se cer sfaturi... Nu-i de gluma, deci:D. Mda, zicea o chestie acolo cu mailurile care te distrag, ca te tot uiti daca ti-i activata alerta sonor cand iti intra mail. Ar fi mai bine sa iti stabilest un timp pentru corespondenta si atat si sa dezactivezi avertizarea sonora.
       Exemple de procrastinator... cel ce lasa pe ultimul moment niste lucruri, sta pe net in timpul serviciului cu ceasurile, isi ascuteste creioanele cu ceasurile, spala aragazul sau face curat in timpul in care ar trebui sa faca altceva, foloseste functia amanare a alarmei telefonului (tare mi-a placut exemplul asta). 
         Autorul vine cu niste solutii pentru a scapa de diferite tentatii, gen retele sociale, televizor, stat prea mult pe internet sau amanarea alarmei :)...de exemplu, exista niste aplicatii pentru a restrictiona accesul la internet sau mail, Google are aplicatia Take a break care te scoate 15 min de pe mail (eu n-am mai auzit despre asta) sau tot Google nu te lasa sa scrii mail-uri la betie :D, cerandu-ti dupa ora 22 sa rezolvi o problema simpla de mate inainte de a te conecta (aia care nu-s beti dar nu stiu mate ce fac :D?)
         Exista si solutii. Ideea e sa constientizezi. Schimbarile se fac treptat, micile succese trebuie notate si valorificate, nu trebuie tinte prea inalte (daca nu poti alerga 1 km. atunci alearga 100 de m, data viitoare ridici stacheta si tot asa, in curand se poate ajunge la 1 km., succesul poate veni dintr-un program modest dar sustinut). Cartea vine cu tot felul de exemple si solutii pentru a ajunge pe o cale mai buna, pentru a avea succes, sugereaza idei de filme motivationale si metode pentru a gestiona mai bine timpul si actiunile.
       Cartea e si amuzanta pe alocuri, autorul se opreste de cateva sa-si incurajeze/felicite cititorul ca e pe drumul cel bun daca inca n-a abandonat lectura :D.  
          
       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu