;

vineri, 3 iulie 2015

M-apuc de citit?



           Au fost o data ca niciodata... niste tineri in locul acela magic unde "magic  se-ntampla". Eram acolo si am pus o intrebare, ca sa incepem de undeva : "voi cititi?". Aia, stanjeniti rau, parea ca tocmai am pus o intrebare grea. Chiar, nu m-am putut abtine?
          Recunosc si ei ca nu citesc.
          -Nimic? 
          -Nimic! Ni-mic.Punct.
          - "Numai tocilarii citesc". Aleluia, nu stau cu tocilari de vorba, mi-am zis.
        Ok, atunci...  Si dom`le, cand nici n-ai mai gandi, ca nu-i ceata neguroasa,  una mai timida recunoaste ca citeste. Da` asa izbucnire in ras si priviri pe sub spranceana gen "tocmai tu citesti, fata, ma lasi?" de am inceput sa ne simtim prost acolo ea si cu mine, ca si eu mai citesc..., stiu,  nasol. Sa nu ma ziceti la nimeni. Va rog, insist.
         Iscoditoare priviri si pumnale! Fata rezista si zice ca "citeste ziare". Dom`le dar s-o pup nu alta, curajoasa citeste. Duc eu discutia inspre "foarte bine", e bine sa fim informati, educati, frumosi si sanatosi si hmmm, da` cartile astea ajuta si ele un pic. Am mai bagat si doua texte din alea cu nu e nicio diferenta intre un om care nu citeste si un om care nu stie citi si sloganul "cartile te fac neprost", macar sa ii sperii de nu-i pot duce pe drumul lecturii, zic :) 
          Apoi imi amintesc despre ce comori sunt la biblioteca si zic ca nu exista om caruia sa nu ii placa sa citeasca, exista oameni care inca nu au gasit cartea potrivita.  Apoi vorbim despre noi.  Las astea cu cartile. Serios acum, trebuie sa ne intristam cu totii? Apoi, fiind tineri ii intreb despre hobby-uri, despre visele lor, despre dragoste. Imi amintesc ca uneori se simt neintelesi si simt ca nu au cine sa ii asculte. Eram toata numai urechi. Bag si chestia aia din clasici  "cartile sunt prieteni tacuti" si zic si ca putem afla raspunsuri la intrebarile noastre, oricare ar fi ele, din carti. Desi nu citeau pareau ademenibili.
        Cum ziceam, daca  intalnirea se face cu cartea potrivita dragostea ramane mare. Am aflat doar de ce nu citesc. Am vorbit despre cartile "prietenii mei", despre "cartile prieteni" ale prietenilor mei, am vorbit despre cum ar fi viata mea daca n-as mai (fi) citi(t). I-am indemnat sa citeasca. Orice. Tot.  De ce? Ce o sa li se intample? O sa ii faca cititul cumva? Buni? Amuzanti? Filozofi? O sa ii faca cititul sexy :)? Habar n-am. Eu eram dinainte :D.
        Da, sunt multe motive  pentru a te apuca de citit.  Zice-se ca la astia tineri doar cele stupide prind. M-am straduit cat am putut. 
        Am auzit ca a aparut o carte - "69 de motive stupide sa te apuci de citit"- si vreau sa o citesc pana data viitoare cand ma intalnesc cu "DoamneFere`SaCitesc", sa zic din carti pentru ca altfel nu stiu, devin emotional, o dau de la Aventurile lui Habarnam si nu ma mai opresc...

Un comentariu: