;

sâmbătă, 27 iunie 2015

Biblioteca vie, intalnire cu prejudecata

          Ieri Penitenciarul din Satu Mare a organizat un eveniment "Biblioteca vie" cu scopul reducerii prejudecatilor  si a stereotipurilor vizavi de mediul penitenciar si vizavi de persoanele private de libertate, detinuti.
         Metoda "Biblioteca vie" pentru cine nu stie este una foarte interesanta, cititorii vin la bibliotecar si imprumuta carti. Cartile care asteapta sa fie citite sunt vii, adica sunt oameni care intra in dialog cu tine cititorul, apoi cartile sunt returnate bibliotecarului. 
          Daca ai noroc sa citesti o carte buna poti scapa de prejudecata, poti deveni tolerant cu categoria sociala fata de care ai anumite prejudecati.
          Aici "s-au citit" doua carti si au raspuns la multe intrebari din partea publicului. Cartile erau doi tineri care mai aveau cateva luni pana la eliberare. Motivele pentru care erau inchisi: dealear de droguri unul, altul talharie +conducere motocicleta fara permis pentru motocicleta.
           Pacat ca n-au fost mai multi tineri in sala aceea. Asr fi putut fi o buna lectie de viata. S-a vorbit despre cum e sa fii detinut, despre mediu dubios, despre anturaje, despre decizii pripite, despre oameni buni, despre oameni rai, despre asumare, despre familie, despre cat de importanta este libertatea. S-a vorbit despre cat de greu e sa traiesti acolo, despre cum uiti sa vorbesti, despre cum e sa nu poti iesi din inchisoare sa vezi padurea cu anii...
          La o intrebare din public, daca considera justa pedeapsa pe care a primit-o, "cartea vie" a admis ca justitia putea fi mai blanda :)        
           Pe scurt,  doua carti bune. Daca aveti ocazia sa cititi o carte vie, nu ezitati. Recomand.
           


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu