;

marți, 22 aprilie 2014

Colectionarul - John Fowles

         John Fowles, Colectionarul - O carte buna care te enerveaza :). Scrisa bine. Nu ii poti da drumul.  
         Am sa reduc subiectul la doua-trei fraze, trebuie sa citesti ca sa simti tensiunea, emotia si speranta. Nu mi-au placut niciodata cartile cu nebuni dar...
        Un nebun, “Caliban” tipul inofensiv, colectionar de fluturi (rigid, frustrat, complexat), in cautare de trofee rapeste o tanara foarte frumoasa, studenta la Arte, Miranda. Un fel de fluture si acesta, o specie rara.  O vrea numai pentru el. O izoleaza (intr-o casuta, o leaga la maini, calus), ii satisface multe capricii dar ii rapeste libertatea. 
          Victima si temnicer... o relatie ciudata. Personajele sunt foarte complexe. De nebunu` asta nu imi vine sa scriu nimic. Sunt convinsa ca sunt atatia oameni ca el printre noi. Tampiti gata sa te reteze pentru ca ei nu au reusit in vreun fel, pentru ca au o anumita putere sau pentru ca au o micime (a sufletului).
          El nu vrea sa o ucida sau sa aiba vreo relatie sexuala cu ea. Vrea sa fie doar a lui, sa o poata admira doar el, sa il faca sa se indragosteasca de el. Dar lucrul acesta nu este posibil. Aleluia! (M-ar fi enervat grozav daca s-ar mai fi si indragostit de el.)
         Interesanta introspectia Mirandei. Incoltita fiind, se maturizeaza. Intelege si accepta unele lucruri din trecutul ei, le da alte valori, alte nuante. Acum stie ce vrea de la viata si este hotarata sa nu cedeze, numai sa fie libera. Tentative nereusite. Ziceam la inceput ceva de speranta. Pentru ca desi era previzibil sfarsitul, “fluturele” Miranda moare stupid pentru ca nebunu`, desi nu vrea sa moara, nu stia ce sa faca.
       Eu daaa,  am sperat ca “fluturelui” Miranda sa i se deschida aripile si sa zboare... 
       Nebunu asta, la inceput parea sa il mustre constiinta cand tipa moare, apoi planuieste o sinucidere a la Romeo si Julieta, apoi are asa o revelatie “ma comportam ca si cand as fi omorat-o eu, dar pana la urma urmei,  murise ea”! 
      Si apoi, finalul e surprinzator sau nu, colectionarul gaseste o noua prada...poate va avea noroc “de data asta”!
      Cartea asta e despre “viata merge mai departe” si despre “oamenii  care nu se schimba niciodata”.  :)
Poate. Poate nu :).

PS: Cartea e mai faina decat filmul. Hai, s-aveti spor. Recomand.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu