;

miercuri, 30 martie 2011

Jumong

Jumong. Am primit rezumatele. MULTUMESC!  Pun acum primele 16 episoade. Mai sunt si altele dar de la sfarsit.Pe alea nu le postez (inca), va las sa va prinda filmul :) 


1.
 Anul 108 îen. Regatul coreean Joseon (Josun) era  situat în nordul Peninsulei Coreea şi stăpânea câmpiile Yodong de 2100 de ani. Este înfrânt într-un singur an[1] de Imperiul Han, care dispunea de arme de oţel. Chinezii organizează teritoriul cucerit în patru formaţiuni administrative– comandamentele Nakrang, Jinbun, Imdoon, Hyunto (Kuantu). Populaţia coreeană este  înrobită; o parte se refugiază spre sud, la triburile independente; exista şi un mic regat coreean- Puyo sau Buyeo, condus de regele Haeburu. Poporul oprimat se revoltă sub conducerea unor oameni curajoşi; cel mai cunoscut a fost Haemosu. Acesta va fi sprijinit de prinţul Geumwa (Kumwa) din Puyo, fiul bătrânului rege Haeburu.
*
 În piaţa centrală a comandamentului Kuantu, lângă citadelă, are loc un spectacol dat de guvernatorul chinez. În arenă se luptă doi coreeni. Învingătorul urmează să primească un premiu din mâna guvernatorului. Cei doi sunt Haemosu şi Geumwa; ucid de la distanţă pe solul imperial; din mulţime apar luptători coreeni; temniţele sunt sparte. Prinţul e rănit în timp ce-l apără pe Haemosu.
 Tabăra Armatei Damul – a rebelilor. Prinţul e operat.
 Curtea regală din Puyo. Bătrânul rege se sfătuieşte cu primul ministru, lordul Budeukbul. Acesta îl sfătuieşte să nu ajute fugarii, pentru a nu  atrage mânia chinezilor. Marea preoteasă-vrăjitoare Yeomieul are o viziune- în soarele regatului Puyo vede o pasăre cu trei picioare; ar putea apare un al treilea pretendent la putere? Apare prinţul, slăbit; soţia sa prinţesa Won şi fii Daeso şi Yongpo. Primul ministru sfătuieşte pe rege să nu îl sprijine pe Haemosu, acesta ar putea deveni prea puternic şi să preia regatul. Ministrul află că  Geumwa furniza arme armatei Damul; regele află astfel de strânsa prietenie a lui Geumwa cu Haemosu. Chinezii cer un reprezentant pentru o consfătuire importantă. Vor merge prinţul şi ministrul.
 Kuantum . La consfătuire participă şefi tribali, inclusiv tânăra prinţesă Yuhwa din tribul Habaek. Geumwa îl recunoaste pe Yang Jung, coreean de origine, prinţ  al tribului Gaema înrobit de chinezi. Crescut la curtea din Changan timp de zece ani, a devenit omul chinezilor, militar în escorta imperială. Guvernatorul le demonstrează oaspeţilor eficienţa Armatei de Fier- cavaleria grea măcelăreşte un grup de coreeni. Yuhwa protestează; e închisă; Geumwa intervine la cunoscutul său Yang Jung pentru a o elibera.
 Haemosu pregăteşte un atac contra unui convoi chinez. În timp ce lichida infanteria han, apare cavaleria grea. Haemosu este rănit de o suliţă la umăr şi cade în apele râului Dongga. Chinezii şi prietenul său Geumwa ii caută corpul de-a lungul râului. Patrule han ameninţă că cei care adăpostesc pe Haemosu vor fi nimiciţi. 
 Satul de pescari-negustori al prinţesei Iuhwa, pe malul fluviului Biryu (Piryu). Prinţesa găseşte pe mal un om rănit, îl adăposteşte în căsuţa ei; după trei zile acesta îşi revine, dar spune că se numeşte Lee Kyungseng. Aflând că este căutat de chinezi, Haemosu  părăseşte locul; în aceeaşi noapte chinezii află despre el, ard satul şi omoară locuitorii. Pe Yuhwa o iau prizonieră, pentru a o pedepsi public.
Haemosu coboară pe malul râului. Întâlneşte caravana lui Yeontabal (Yuntabal), şef al tribului Jolbon Keru (Gyeroo din regiune Jolbon, în fostul Joseon). Negustor bogat, se îndreaptă cu marfă spre Hyunto; soţia sa stă să nască. Îl ia pe hoinar ca ajutor, în ciuda părerii sfetnicului Kepil (Gyepil). Noaptea convoiul este atacat; Haemosu ucide toţi  tâlharii. Se naşte Soshuno (Soseono)- fiica lui Yeontabal. Ajunşi la Hyunto, Yeontabal ezită în a-l preda pe Haemosu chinezilor.
Prinţul Geumwa dă un atac de noapte şi o salvează pe Iuhwa; o duce la palatul regal.
Marea preoteasă îl sfătuieşte să o îndepărteze, căci va aduce necazuri regatului.
Geumwa întâlneşte pe Haemosu; hotărăsc să răzbune trbul Habaek; Haemosu e chemat la palat pentru o discuţie cu regele, care e favorabil războiului cu chinezii. Haemosu o reîntâlneşte pe Iuhwa. Prinţesa Won e geloasă; dar Iuhwa porneşte spre  Armata Damul. Aici Haemosu o cere de soţie; prinţul află, dar se retrage. Sunt duse tratative cu diverse triburi. Yeomieul şi ministrul îi spun regelui ca Haemosu e o potenţială ameninţare, că ar putea ajunge să întemeieze un stat mai puternic decât Puyo. Se va trimite un mesaj către chinezi; Haemosu e prins într-o ambuscadă. Legat pe o cruce, cu ochii scoşi, nu o poate vedea pe Yuhwa.

3.
Prinţul Geumwa o smulge pe Yuhwa din mulţime, o duce la castel, unde ea va da naştere fiului lui Haemosu- numit Jumong.  Geumwa ii spune bătrânului rege- acum pe moarte- că îl va adopta pe copil.  Preoteasa are din nou viziunea păsării-cu trei picioare; atunci prim-ministrul îl pune pe generalul Jukchi  să asasineze copilul. Un trăznet salvator îl opreşte; dar i-a spus Yuhwei despre cum Haeburu l-a trădat pe Haemosu chinezilor, fără ştirea lui Geumwa. Yuhwa îşi depune fiul în braţele noului rege Geumwa; ajunge concubină regală.
După 20 de ani. Regele Geumwa dezvoltă arme mai bune din oţel moale, întreprinde lungi campanii, cucereşte triburile vecine, îşi dublează teritoriile, devine treptat o ameninţare pentru chinezi. Cei trei prinţi vin la tabăra sa de luptă. Jumong e preocupat doar de o tânără preoteasă (Buyoung), nu are educaţie militară. În luptă (foto generic) e salvat de fratele său vitreg Daesoh. Regele suspendă luptele pentru a participa la festivalul anual Yongguo, închinat zeilor. Ajuns acasă intră întâi la Yuhwa- jignind pe regina Won.
 Neguţătorul Yeontabal face rost de arme de oţel, pentru garda sa şi comerţ cu Haengin. Tânăra Soseono va conduce expediţia de comerţ ajutată de Kepil şi fiul acestuia, Wootae.
 Jumong nu mai participă la sacrificiile închinate zeilor, rămâne blocat cu preoteasa într-o încăpere. Regele e foarte mâniat, îl ameninţă cu biciuirea.

4.
 Jumong scapă de biciuire; va pleca la drum cu fraţii săi care intenţionează să scape de el. Trebuie să atingă Arcul Damul, al strămoşilor regatului, o relicvă sacră. Pe drum e abandonat într-o mlaştină, şi salvat de Soseono, Wootae, Sayong. Aceasta vrea să îl vândă ca sclav. Târgul cu tribul Haengin cade, aceia erau nişte hoţi. Jumong se răscumpără, porneşte spre muntele sacru (imagine de generic). Fraţii săi au intrat în peşteră, dar nu au reuşit să încoarde arcul sacru. Din spatele unei stânci, Jumong aude că intenţionat l-au părăsit. Găseşte şi el arcul, dar vai! îl încoardă prea tare şi îl rupe. Prinţii duc la palat vestea morţii sale; dar Jumong apare, obosit. La ceremonie cei doi afirmă că au încordat arcul; Jumong spune că nu l-a văzut. Mamei sale îi mărturiseşte trădarea fraţilor.

  5.
( în generic - rezumat al episoadelor 1-4)
Iuhwa doreşte să îl transforme pe Jumong în prinţ al coroanei; îl duce la antrenamente de arte martiale- dar Musong este doar un şef de închisoare, cam leneş şi beţiv. Jumong se antrenează singur, cu o sabie de lemn. Soseono ajunge acasă cu un bun profit. Fierarul regal Mopalmo  realizează o sabie mai bună; este testată de Jumong şi Daesoh. Regina şi sfetnicul Won (fratele ei, ministru al curţii) o jignesc pe Iuhwa  intenţionat. Jumong pătrunde în închisoarea-peşteră de sub muntele Sumi şi îl vede pe deţinutul necunoscut! Un fulger cumplit sfâşie cerul negru al nopţii, se dezlănţuie furia elementelor; vântul şuierător rupe coroanele arborilor, animalele gem îngrozite şi nici eu nu mă simţeam chiar bine. Regele are un coşmar, cere o slujbă pentru odihna lui Haemosu. Yeomieul îi mărturiseşte ministrului că Haemosu a revenit, rănit, acum 20 de ani, şi ea l-a închis în închisoarea secretă a templului; apoi porneşte spre închisoare.


6.
Jumong discută cu prizonierul; prim- ministrul şi preoteasa fac şi ei o vizită. Daeso îl avertizează pe Jumong; atunci acesta îi comandă fierarului Mopalmo o sabie bună. Won îi aduce lui Daeso un nou servitor- pe Naro. Tribul Sunbi de pe râul Yoha atacă regatul cu arme de oţel- de la chinezi! Noul guvernator de Hyunto va trece prin Puyo înainte de a ajunge la post.; este chiar Yang Jung; cere închiderea armurăriei regale sub ameninţarea războiului. Jumong cauzează un incendiu (plănuit de Youngpo) şi deconspiră fierăria. Regele îi ia titlul de prinţ şi îl alungă. Mama sa aranjează ca nimeni să nu îl ajute; slujnica Mudeok îi dă câteva obiecte scumpe; trei hoţomani îl jefuiesc. Masa la han i-o va plăti frumoasa Soseono. Bijuteriile furate ajung la Dochi- bogat măcelar, şef al lumii interlope. Reapare Buyoung, preoteasa alungată- acum slujnică.


7.
Dregătorul Won propune numirea lui Daeso ca prinţ-regent. Daeso trimite ucigaşi pe urma lui Jumong, care  este rănit la abdomen, dar un spadasin necunoscut îl salvează. Este un paznic pus chiar de rege. Cei trei borfaşi- Mari, Hiebobbo, Oy- îl găsesc rănit şi îl duc la Buyeong să îl îngrijească. Regele execută un rapsod care povestea poporului despre fiul lui Haemosu- la instigarea sfetnicului Won.  Musong reia povestea , în închisoare; astfel o aude şi prizonierul orb. Negustorul Yeontabal plănuieşte să îi ia locul contrabandistului de sare Dochi. Yeomieul ii mijloceşte o întâlnire cu regele; va primi monopolul comerţului cu Han contra unor informaţii preţioase. Soseono îl întâlneşte pe Daeso- cu care are chiar o confruntare. Tipul rămâne absolut fărmăcat. Jumong e căutat cu patrule; se însănătoşeşte şi încearcă să se angajeze la Dochi. Soseono  atacă un convoi al contrabandiştilor. Jumong şi Handang- ajutorul îl salvează pe  Dochi ; acesta îi trimite pe cei trei hoţomani să o răpească pe Soseono; Jumong o eliberează.


8.
Jumong acoperă fuga lui Soseono, dar e bătut de cei trei. Buyong îi opreşte; ei hotărăsc să îl ducă pe prinţ într-un loc sigur- tocmai închisoarea condusă de Musong. Dochi ratează astfel şantajul asupra lui Yeontabal.
Regele încredinţează mari sarcini lui Daeso şi Youngpo. Jumong are unele discuţii cu prizonierul orb- care începe să îi dea lecţii de arte marţiale. Musong o aduce pe Yuhwa să îl întâlnească pe Jumong; Naro o supraveghea; prinţii află unde se ascunde Jumong şi plănuiesc să îl ucidă;  astfel  află de închisoarea clandestină  şi regina, apoi regele- care vrea să o viziteze. Groază pentru primul ministru.


9.

Jumong ia lecţii de la bătrânul orb; primeşte un masaj energetic; face faţă lui Oy.  Regele va porni spre închisoare. Daesoh şi Youngpo ajung primii- cu 20 de luptători; ucid tot, dar Jumong şi Haemosu luptă exemplar şi ies; sunt urmăriţi prin pădure, Haemosu e rănit dar ripostează rănind pe Daesoh; cu greu scapă. Musong se întoarce de la crâşmă, garda sa e moartă; apare regele dar nu găseşte nici un martor viu. Regele îl presează pe ministru pentru a afla făptaşii. Preoteasa Yeomieul vindecă rana grea a lui Daesoh.
 Jumong află un adăpost; îşi aduce cei trei prieteni şi pe Buyong- pentru a îngriji rănitul. Wootae află locul; Soseono îi face o vizită. Haemosu se restabileşte (imagine generic); prin discuţii află că Jumong este al treilea fiu al lui Kumwa.

10.

Preoteasa şi ministrul află despre cauza atacului închisorii, dar regelui nu îi spun decât despre existenţa lui Haemosu. Jumong obţine săbii de la Mopalmo. Soseono vizitează pe rănitul Daeso; află că Jumong este într-adevăr un fiu regal. Haemosu va scrie regelui cerând o întâlnire pe muntele Sumi; Jumong transmite mesajul prin slujitoarea Yuhwei. Primul ministru citeşte şi el mesajul, trimite ucigaşi- care deşi mor, zădărnicesc întâlnirea. Jumong îşi disculpă tatăl; mai degrabă alţii l-au închis pe Haemosu, şi au trimis ucigaşi. Vicleanul Kepil îl aduce pe Mopalmo la Yeontabal, şi îi  propune să divulge tainele oţelului dar el refuză. Dochi va cumpăra bunăvoinţa lui Youngpo şi a sfetnicului curţii, Won. Haemosu îl învaţă pe Jumong taina contopirii cu arma.


11.
Haemosu  construieşte un arc pentru Jumong; acesta progresează. Buyoung aduce veste despre Dochi şi Youngpo. Jumong îi cere lui Soseono să îi angajeze pe ce trei borfaşi- ca să îi protejeze. Apare Daeso- şi are o discuţie cu Jumong, care cere să i se cruţe viaţa. Motivul încercării de a-l ucide a fost o ură de 20 de ani, gelozia unui fiu neglijat.
Cei trei borfaşi cer funcţia de paznici armaţi.
Regele trimite cercetaşi după Haemosu; ministrul e îngrijorat. Preoteasa apelează la clarvăzătoarea Beoryha pentru a afla sălaşul lui Haemosu; apoi îl vizitează. Mărturiseşte că ea l-a închis, îi cere să părăsească regatul; Haemosu cere o ultimă întrevedere cu Iuhwa. Primul ministru află despre sălaş, şi îi povesteşte lui Daeso adevărul- pentru a trimite ostaşi contra lui Haemosu. Youngpo furnizează arme contrabandistului Dochi. Preoteasa o conduce pe Iuhwa la sălaşul lui Haemosu.


12.
Iuhwa şi Haemosu au o lungă explicaţie; el vrea să părăsească regatul pentru a nu provoca un conflict cu chinezii. Yuhwa vorbeşte cu regele, îi cere permisiunea să plece cu Haemosu; el propune ca Haemosu să rămână. Haemosu îl învaţă pe Jumong tirul rapid cu arcul; se despart; de după deal apar 200 de soldaţi. Haemosu luptă minunat; dar e ciuruit de săgeţi, Daesoh îi dă lovitura finală. Regele şi Yuhwa îl găsesc ucis; ea cade într-o adâncă depresie, spre bucuria răzbunătoarei regine. Regele află de cei 200 de soldaţi; Daesoh afirmă că l-a ucis pe Haemosu pentru binele regatului.  Youngpo află cu groază că Dochi a vândut săbiile sale tocmai inamicilor Okjuh. Jumong a văzut de la distanţă atacul asupra lui Haemosu, dar nu a putut interveni. Se scufundă în băutură, femei, jocuri de noroc- plătite de Soseono. Când regele îl cheamă la palat, refuză. Ucigaşii lui Dochi îl atacă seara; le face faţă cu abilitate; regele admiră de la mică distanţă.


13.
Regele îl cheamă pe Jumong la palat, pentru că Iuhwa este grav bolnavă. Daesoh îl opreşte pe Youngpo de la alte asasinate, dorind să îl înlăture pe Jumong prin realizările sale. Yuhwa îşi revine încet.  Regele află de la Jumong că maestrul său a fost Haemosu. Consiliu regal: regele anunţă pe prinţi că vor concura pentru titlul de prinţ al coroanei. Jumong cere să călătorească. Vine în vizită lordul Maga, conducător al uneia dintre Cele Patru Feude (jega- conduse de Maga, Juhga, Wooga şi Googa). Este unchiul reginei Won şi al lui Bulgae; va interveni la rege pentru prioritatea lui Daesoh ca fiul cel mai mare. Youngpo vinde arme lui Dochi; acesta le trece către Okjuh; o patrulă Han îi surprinde. Guvernatorul Yangjung are astfel motiv să blocheze comerţul cu sare către Buyeo, şi să ceară supunere. Daesoh se oferă să meargă el la tratative. Youngpo îl ameninţă pe Dochi. Jumong îi cere lui Yeontabal să îl angajeze.


14.
Jumong e angajat ca simplu lucrător. Daeso nu e primit de guvernator; va aduce  în dar capul lui Haemosu şi va primi un tratat avantajos. Regele Geumwa o anunţă pe preoteasă că nu o va mai consulta în probleme politice- pentru că i-a ascuns adevărul 20 de ani. Mâniată aceasta cheamă marile preotese la sfat. Youngpo se bazează pe Dochi şi obţine sare prin contrabandă. Daesoh îl insultă pe Jumong- care tace şi pregăteşte.


15.
Yeomieul află de la o preoteasă că Marele Arc este rupt; încearcă să afle făptaşul; Youngpo recunoaşte că el şi Daesoh nu l-au putut încorda. Preoteasa Byeoriha îl studiază pe Jumong. Soseono află că Jumong urmăreşte să rezolve definitiv aprovizionarea cu sare. Jumong nu o poate răscumpăra pe Buyeoung, pentru care Dochi cere o sumă enormă. Daeso află de la Dochi că fratele şi unchiul său sunt traficanţii; vrea să şteargă urmele omorându-l pe Mopalmo. Jumong îl salvează; avertizează pe fraţii săi să se oprească. Doamna Yuhwa ştie de la tatăl ei că în ţinutul Gosan se află un munte de sare; Jumong găseşte un om din Gosan. Musong ajunge gardian la Armurăria regală. Hiubpo strânge prietenia cu Sayong.
16.
Soseono îi propune tatălui ei o expediţie în Gosan; Yeontabal acceptă, o trimite fără ajutorul lui Wootae pentru a vedea ce realizează. Sayong are argumente contra;  expediţia va porni totuşi. Soseono refuză o vizită a lui Daesoh. Aflăm că Musong nu e fratele lui Mudeok, ci iubitul ei. Marea preoteasă face un ritual de zece zile, pentru îndepărtarea pericolului de regat; Daesoh află de la Youngpo că marea preoteasă ştie că nu au îndoit arcul; şi îl bănuie pe Jumong. Regele află de la Yuhwa că Jumong nu ştie că Haemosu este tatăl său adevărat. Guvernatorul Yang Jung vine în capitala Buyeo.  Expediţia atinge Haengin. Dar întâlneşte un vechi partener de afaceri, decis să se răzbune. Atac nocturn la Soseono; da Jumong sare în ajutor.
[1] Lupte aproximativ 128-108 îen, cîştigate de China dinastiei Han

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu